Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.24 / dotaz č. 194932
Prosím o odpověď ohledně dotace NZUL na výměnu oken:

Dotaci jsme již obdržel, ale nyní váhám. Nejraději bych výměnu oken rozdělil na nejméně dvě etypy, "na zkoušku" nechal vyměnit dvě okna v podkroví a pak bych se rozhodl, zda pokračovat. Je to možné??
(máme většinu těch oken v sádrokartonových stěnách a nedovedu si představit, jak to bude při výměně probíhat, respektive očekávám kromě zásahu do sádrokartonů i spoustu prachu a nepořádku a tak nevím...)

Je možné koupit okna a další potřebný materiál z dotace a nechat si je vyměnit soukromníkem, který nemá příslušná oprávnění, takže jeho práci bychom uhradili ze svého, mimo dotaci. Je to možné??

Lze koupit okna zvlášť a výměnu objednat u firmy? A obojí poté zahrnout do dotace??
Dobrý den,
pokud jste zažádal v rámci programu Nová zelená úsporám Light na výměnu oken, tak je nutné provést výměnu v rámci této podané žádosti, jelikož dle aktuálních podmínek nelze podat více žádostí na jednu aktivitu - výměnu oken. Lze však například korigovat rozsah - například pokud jste žádal o výměnu 10 oken a dostal dotaci (120 tis. Kč), tak lze nakonec realizovat výměnu třeba jen dvou oken. Toto se popíše v závěrečné zprávě a následně budete vyzván k vrácení příslušné části dotace (za nerealizovaných 8 oken). Pak ale již nebude možné zažádat znovu. Toto vyřešíte s příslušným pracovníkem místní akční skupiny či EKIS, který vám pomáhal s vyřízením dotace.
Realizační firma/osoba nemusí mít žádná speciální oprávnění, nicméně u výměny oken a dveří je podmínkou, že montáž bude provedena v souladu s normou ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře - požadavky na zabudování. Z toho důvodu doporučuji, aby výměnu oken provedla odborná firma dle této ČSN (nevím jak by soukromá osoba garantovala provedení dle příslušné normy).

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB